Yenilikler

BİLGİSAYAR DESTEKLİ DOLGU VE KURON UYGULAMALARI (CEREC)

Dişlerde kırık ya da çürük nedeniyle ortaya çıkan boşlukları , biz diş hekimleri çeşitli dolgu maddeleri ile doldurarak dişi eski haline benzer hale getirmeye çalışırız.

Eğer söz konusu hasar çok büyükse, bunu dolgu maddesi ile telafi etmek mümkün olmayabilir. O durumda , daha büyük bir restorasyon olarak dişe kaplama yapılır (kuron-crown-cap ).

Gelişen teknoloji , bu gibi durumlarda bilgisayar destekli uygulamalardan ( CAD-CAM) da yararlanma şansını bize vermektedir. Yöntem olarak sanayide de olduğu gibi , teknoloji bilgisayar destekli tasarım ( CAD-Computer Aided Design) ve bilgisayar destekli imalat ( CAM-Computer Aided Manufacturing) olarak iki aşama ve iki cihazdan oluşmaktadır.

Alışılmış usullerle dolgu yapıldığında kırılma olasılığı söz konusu olabilecek kadar büyük olan restorasyonlarda özellikle uygulama şu şekilde yapılır:

-Dişte dolgu için hazırlanmış olan boşluk ( kavite ), bilgisayarın 3 boyutlu optik okuyucusu aracılığı ile bilgisayara aktarılır.

-Bilgisayarda dişe ait olan bu boşluğun sınırları işaretlenir ve planlanan restorasyon bilgisayarda tasarlanır(CAD).

-Daha sonra , imalatın yapılacağı torna makinesine , porselen blok yerleştirilir. Ağızda sertleştirilen dolgularla kıyaslanmayacak kadar daha dayanıklı bir malzeme olan porselen blokların renk ve boyut seçenekleri vardır.

-Yapımı için bilgisayara komut verildikten sonra torna makinesi , tasarlanmış olan restorasyonu (dolgu veya tek kuron) porselen bloktan aşındırarak 8-10 dakika içinde yapar (CAM).

-Kısa bir Cila işleminden sonra özel kompozit materyallerle , dişteki boşluğa yapıştırılır.

Kemik yapısı ve enfeksiyon bakımından bir engel yoksa, dişlerin çekilmesi anında hemen implant yapılıp, ön dişler için anında geçici dişler uzun süredir yapılmaktaydı.

İmplant uygulamalarında, eskiden kemik yapısının yetersizliği durumunda ne çekim anında ne de sonrasında implant uygulamasını gerçekleştiremiyorduk.
Son yıllarda bilgi ve teknolojinin biz diş hekimlerini getirdiği nokta, artık böyle bir mazeret öne sürmemize engel.

Diş eksikliği söz konusu olan bölgede eğer kemik hacmi (dikey ve yatay yönde ) yeterli değilse, implant yerleştirilmeden önce veya yerleştirilme sırasında, kemik hacminin çoğaltılması uygulamaları yapılabiliyor.

Yönlendirilmiş Kemik – Doku Tamiri adını verdiğimiz bu tip operasyonlarla, implant uygulamaları gerçekleştirilerek ağız sağlığı bakımından daha konforlu bir yaşam sağlanabiliyor.

Kemiğin yapısını doğru değerlendirebilmek için ise, muayene ve panoramik röntgenlerin yeterli olmayabildiği durumlarda artık 3 Boyutlu Diş-Çene Tomografilerinden ( DVT ) yararlanılmaktadır.

Böylece röntgenlerde hiçbir şekilde algılayamayacağımız üçüncü boyut olarak derinlik (kalınlık), detaylı olarak saptanabilir.

3 Boyutlu Çene Diş-Tomografilerinde aynı zamanda çenenin değişik bölgelerinde, kemiğin yoğunluğu ile ilgili olarak da bilgi sahibi olabilmek mümkün hale gelmektedir. Bu da implantımızın ne kadar sert ya da gevşek bir kemiğe gireceği konusunda, bize çok değerli bir ön bilgi olur.

Teknoloji ve bilginin mesleğimizi getirdiği bu noktada, yepyeni bir kavram daha ortaya çıkmıştır.

Bilgisayar Destekli, Rehberli İmplant Uygulaması:

Bu yöntemde, tomografik değerlerin özel bilgisayar programlarında operasyon öncesi değerlendirilmesiyle, implantlar kemik içine çok kısa sürede ve sıfır hataya yakın oranda yerleştirilebilmektedir. Hatta aynı anda implantların üstlerine hemen protez takılabilme şansları bile vardır.

Uzmanlık gerektiren bu ileri uygulamalarla, İmplant uygulamaları ve implant destekli dişlere kavuşma hayalleri günümüzde, daha da gerçekçi şekilde sonuçlanabilmektedir.