Diş implantı, kaybedilmiş bir ya da daha fazla dişin yerine ;
-bir kuron veya bir köprüyü taşımak amacıyla ya da,
-takılıp çıkarılabilir bir protezin ağızda daha sıkı durmasını sağlamak üzere, çene kemiği içine bir cerrah tarafından yerleştirilen yapay
bir diş köküdür.
Diş implantları, genel ve ağız sağlıkları iyi olan, çeşitli nedenlerle diş kaybetmiş olan insanlar için teknolojinin sunduğu ideal fırsatlardır. Bu ileri teknoloji uygulama sayesinde , eksik dişlerin tamamlanması için komşu dişlerin işlem görmeleri zorunluluğu ortadan kalkar.
Diş implantları doğal görünümlü ve doğal hissettiren yapılardır, size çoğu kez bir zamanlar diş kaybettiğinizi bile unutturur. Bilirsiniz ki, dişlerin varlık ya da yokluk durumunun yarattığı özgüven, kişinin hayatını etkiler. Konuşmada bozukluklar, çiğneme tarzında dikkat çekici hareketler, belki de gülüşde yapılan zorlamalarla, dişler arasındaki eksiklikler gizlenmeye çalışılır. Bunlara çoğu zaman, elle ağzı örtmeye yönelik bir hareket de eşlik eder. Eksik dişlerin yerine yapılan protezler güven verici, rahat ve de estetik olmayabilir. Belki proteze rağmen çiğneme güçlüğü çekiliyor olabilir.
Eğer bir ya da daha fazla diş kaybettiyseniz ve tekrar eskisi gibi rahat gülmek, konuşmak ve çiğneyebilmek için , doğal diş yapısını en iyi taklit eden bir tedavi yöntemi olarak implantlardan yararlanabilirsiniz.
Diş implantları insanın kendi dişleri gibi görünür ve öyle de hissettirir!
Uygun şartlar altında, bir uzman tarafından yapılan ve düzenli olarak kontrol edilen implantlar, ömür boyu kullanılabilir.Uzun vadeli çalışmalar, implant başarı oranlarının çok yüksek ( % 95-99 ) olduğunu göstermektedir.
-Implantlar , diş kökünün anatomik formunu andırır şekilde silindirik veya konik formda olurlar.
-Yerine geçeceği dişin anatomisine göre de değişik çap ve boyda olabilirler.
DİŞ İMPLANTLARI NE İŞE YARAR?
-Komşu sağlam dişlerde her hangi bir aşındırma işlemi yapmaya gerek
olmadan , eksik bir ya da daha fazla dişin yerini tutabilir.
-Bir köprüye destek olabilir ve hareketli parsiyel bir protez kullanma zorunluluğuna son verebilir.
-Takılıp çıkartılabilen tam proteze destek sağlar, daha emin ve rahat kullanılmasına yardımcı olur.
İMPLANTLARIN , PROTEZLERE VE KÖPRÜLERE GÖRE AVANTAJLARI
DİŞLERİN KORUNMASI:
Implantlar, kaybedilen dişe komşu dişlerin aşındırılarak köprü yapılmasından bizi kurtardığı için, komşu sağlam dişlerin zarar görmesine engel olur. Yani kendi dişlerinize hiç dokunulmadan eksik dişler yerine konulabilir. Böylece uzun vadede sağlığınıza yönelik çok önemli bir kazanç elde etmiş olursunuz.
KEMİĞİN KORUNMASI:
Kendi dişlerimizle yemek yerken , yiyecekleri parçalamak ve öğütmek için harcadığımız çiğneme kuvvetleri, dişlerimizden köke ve oradan da kemiğe dağılır. Çene kemiğine gelen çiğneme kuvveti, kemik içinde uyarıcı etki yaratarak yeni kemik hücrelerinin oluşmasını sağlar. Böylece kemiğin sürekli olarak kendini yenilemesi ve yapısını koruması sağlanmış olur.
Diş çekildikten sonra , çok kısa bir süre içinde dişin kökünün kemik içinde bıraktığı yer önemli miktarda çöküntüye uğrar. Çöküntü miktarı , diş çekilen yerin alt çene , üst çene , ön bölge veya arka bölge olmasına göre farklılıklar gösterir. Bu da o bölgenin kemik yapısının farkından doğar. Kemikte çöküntüden yani hacim kaybından başka , zamanla kemiğin iç yapısında da zayıflamalar ortaya çıkar. Diş çekilen bölgelere yapılan bir implantın kemik içindeki durumu, bu noktalar göz önüne alınarak incelendiğinde aynı doğal dişlerde olduğu gibidir. Yani, kendisine gelen çiğneme kuvveti çene kemiği içinde yayılırken, yeni kemik hücrelerinin oluşumunu sağlar.
Böylece kemiğin, hacim ve kalite bakımından sağlığı korunmuş olur.
ESTETİK:
Çene kemiği içine yerleştirilen bir implantın üstüne porselen kaplama takıldığında, çoğu kez bunu doğal diş üzerine yapılmış bir porselen kaplamadan ayırt edebilmek mümkün olmaz. Porselen diş implantın üzerinde, aynen doğal dişte olduğu gibi , diş etinden çıkacak şekilde yerleşir. Bu da doğal görünmesini sağlar.
Diş çekilen bölgede , çene kemiğinde çökmeler ( erime ) olduğunu biliyoruz. Estetik bölge denilen ön dişler bölgesinde diş kaybı söz konusu olduğunda, kemikteki hacimsel kayıplar, kemiğin örtüsü durumundaki dişeti için de geçerlidir. Yani diş etinde de o bölgede çekilmeler görülür. Bu bölgedeki diş eksikliğini tamamlamak için komşu dişleri aşındırıp porselen köprü yaptığımızda, eksiklerin yerine koyacağımız porselen dişlerin şekli ister istemez, kemiğin ve dişetinin yeni durumuna göre olacaktır. Yani çökme ve çekilme alanlarını da kapsayacak şekilde yani diş etine doğru daha uzun yapılmak zorundadır. Bu da estetik dişler yapabilme şansımızı olumsuz etkiler.
Diş çekiminden hemen sonra başlayan bu erimeler, dişsiz bölgeye takılıp çıkartılabilen hareketli protezlerin yapılmasıyla birlikte daha da artar. Çünkü takılıp çıkartılan protezler , ağızda kapladıkları alanın tamamına geniş bir yüzey halinde basınç uygularlar. Bu durum , kemikteki çöküntüyü ve hacim kaybını hızlandırır.
Işte bu sebepledir ki takılıp çıkartılabilen protezler , başlangıçta rahat kullanıldığı halde, bir süre sonra ‘ bollaştığı’ na dair şikayetler konuşulmaya başlar. Gerçekte protez aynı protezdir. Ancak oturduğu zemin küçülmüştür, bu sebeple gevşeklik durumu ortaya çıkar.
Implant uygulanan kemikte, sürekli kemik oluşumu devam ettiği için, protez kullanan kişilerdeki gibi bir çökme, erime söz konusu olmayacaktır.
Diş implantları kendi dişiniz gibi hissettirir ve öyle de görünür.
GÜVEN:
Diş implantları size rahat ve güvenli bir şekilde yemek yeme , konuşma ve gülebilme imkanı sağlar. Güvenlidir ve protezlerin bıktırıcı şıkırtıları ve sallanmalarına karşı size büyük bir rahatlık ve özgürlük sağlar. Geceleri başucunda bardakta duran , bazen de bir yerlerde unutulan protezlere, gevşekliği nedeniyle kullanılan yapıştırıcı toz ve kremlere veda etmek için implant uygulamaları çok önemli bir fırsattır.
GÜVENILIR:
Implantlar doku dostu bir madde olan Titanium’dan yapılırlar. Steril bir malzeme olarak , iyi bir uygulamayla, temiz bir zemine hassasiyetle yerleştirilen bir implant , orada kemik ile kaynaşır ve bünyenin bir parçası haline gelir. Bu kaynaşma işleminin ilk adımları 1,5 -2 ay sürede gerçekleşir ve buna osseointegrasyon denir.
Implant , kemiğe entegre olduktan sonra , kendi dişlerimize uygulamamız gereken iyi bir ağız bakımını bunlara da uygulamaktan başka bir şeye ihtiyaç yoktur.
DİŞLER ÇEKİLİR ÇEKİLMEZ İMPLANT YAPILABİLİR Mİ ?
Teknik olarak bu sorunun cevabı evet’tir.
Yani dolgu ya da kuron kaplama ile restore edilemeyecek şekilde hasarlı olan ve çekilmesine karar verilen dişin yerine hemen bir implant yerleştirilebilir.
Hatta gülme hattı içinde kalan dişler için, çiğneme basıncıyla karşılaşmayacak şekilde, aynı anda geçici bir kuron yapmak bile mümkündür.
Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken son derece önemli noktalar vardır. Bunlar ;
– Dişin çekilmesi sırasında dişi tutan dokuların hiç zarar görmemesi yani kemikte zorlama ve ezilmelerin olmaması yani dişin çok kolay çekilebilir durumda olması şarttır. İmplantın kemikle sağlıklı bir kaynaşma gerçekleştirebilmesi için, kemiğin zarar görmemiş olması , çok sağlıklı olması gerekir.
– Dişin bir kese ile sınırlanmamış, çevreye sınırları belirsiz bir şekilde yayılmış iltihabının olması halinde implant yapılırsa büyük risk alınır.ltihaplı bölge temizlenip implant yapıldığında , temizlik eğer yeterince yapılamadıysa, implantın kemikle kaynaşması mümkün olmayabilir.
– Diş çekilen bölgede kemikte zayıflık veya hasar varsa ve kemik oluşturma işlemleri yapılması gerekecekse , aynı anda implantın yapılması kararının, mutlaka çok deneyimli bir uzman tarafından verilmesi ve uygulanması gereklidir.
Aksi halde , her iki girişim de (kemik oluşturma ve implant) olumsuz sonuçlanabilir.
SİZ DİŞ İMPLANTLARI İÇİN UYGUN BİR KİŞİ MİSİNİZ ?
Diş implantları için ideal adaylar genel sağlık ve ağız hijyeni iyi olanlardır.
Implantı desteklemek için çenenizde yeterli miktarda kemik hacmine ihtiyaç vardır ve en iyi implant adayları periodontal sorunları olmayan dişetleri sağlıklı kişilerdir.
Ağız içinde bakteri barındıran herhangi bir çürük veya kırık diş , tartar
ya da dişeti iltihabı söz konusu ise , operasyon öncesi mutlaka bunların tedavi edilmesi gereklidir.
Bazen, diş eksikliği olan kişilerin çenelerinde yeterli kemik olmayabilir. Bu durumda, ileri cerrahi teknikler ve doku mühendisliği olarak anılan yöntemlerle önce veya implant ile aynı anda kemik çoğaltma operasyonları yapılır, daha sonra implant ve üzerine dişler yapılabilir.
Sigaranın diş etlerine ve ağızdaki iyileşme bölgelerine olumsuz etkileri nedeniyle, sigara tiryakilerinin implant yaptırma şansları maalesef düşüktür.
Sistemik rahatsızlıkları olan kişilerde ise, doktorlarıyla konsültasyon yapılarak ve onay alındıktan sonra işlem yapılabilir.
Genel sağlık durumunun uygun olması halinde , implant uygulanması için üst yaş sınırı yoktur. Dişsizlik genelde ileri yaşlarda ortaya çıktığı için , yaş bir uygunsuzluk işareti değildir.
Implant için alt sınır 16 yaş olarak kabul edilir.
Uygulama, yaratacağı etki olarak düşünüldüğünde , lokal anestezi ile diş çekimi uygulaması ile eşdeğer sayılabilecek boyuttadır.
Bir uzman tarafından kurallarına uygun olarak yapılan implantasyon uygulamasından sonra , ödem yapmaması için soğuk kompres, enfekte olmaması için antibiyotik ve ağrı olasılığına karşı ağrı kesici düzenli olarak kullanılırsa, herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadan iyileşme sağlanır.
Diş implantları ağızda, çene kemiği ve diş eti dokuları ile doğrudan bağlantı halindedir. Çene cerrahları ve periodontistler bu konunun uzmanları olarak bu tür girişimleri en iyi şekilde yapabilecek ekibi oluştururlar.
Bu uzmanlar sadece bilgi olarak değil , aynı zamanda cerrahi hassasiyet ve bu konudaki özel eğitimleri nedeniyle de bu tedaviyi en iyi şekilde gerçekleştirebilecek olan kişilerdir.
BU TEDAVİ NASIL BİR UYGULAMADIR?
Bu uygulama siz, diş hekiminiz ve cerrahtan oluşan bir ekip arasında gerçekleştirilecek olan bir uygulamadır.
Diş doktorunuz ve cerrah , konsültasyon yaparak eksik dişlerin nasıl tamamlanacağına, implantların nereye ve nasıl yerleştirileceğine dair bir karara varırlar. Sizin özel durumunuza göre ve seçilen implant tipine göre cerrah sizin ihtiyacınız için en iyi çözümü ortaya koyacaktır.
Çene modeli, çene rontgeni ve çene tomografisi doğru bir planlama için gerekli ve çok önemli yardımcı araçlardır.
Uygulama lokal anestezi ile steril bir ortamda gerçekleştirilir.
Dikiş yapılırsa 7-10 gün arasında dikişleri alınır.
Geçici diş yapılması , yerleştirilen implant için bir risk oluşturmayacak şekilde ve zamanda yapılır.
Kemiğin yapısına göre , ( operasyon anında buna kesin karar verilebilir )1,5-3 aylık bir iyileşme süresi sonunda kalıcı dişler takılabilir.
TEK DİŞ EKSİKİLİĞİNİN GİDERİLMESİ :
Eğer eksik dişiniz bir tane ise, bir implant ve üzerine bir porselen kuron ile bu eksik tamamlanabilir. Böylece sadece bir diş eksikliği yüzünden 2 dişin aşındırılması zorunluluğu ortadan kalkar. Diş implantı, kaybedilen doğal diş kökünün yapay bir kopyası olarak dişin yerine geçer. Üzerine de bir porselen kuron kaplama yapılarak tedavi tamamlanır.
BİRDEN FAZLA DİŞ EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ :
Eksik diş sayısı birden fazla ise , kemiğin ve dişlerin durumuna göre gerekli implant sayısı saptanır. Bunların hepsi aynı seansta lokal anestezi altında yerleştirilir.
HİÇ DİŞİN OLMADIĞI DURUMLARDA:
Tek çenede ya da her iki çenede de dişsizlik durumu söz konusu olabilir. Dişler yeni kaybedilmiş olabileceği gibi, uzun süre önce kaybedilmiş de olabilir.
Kullanılmakta olan tam protezin yarattığı sıkıntılara son vermek için implant destekli bir çözüm arayışı gündeme gelmiş olabilir.
Hiç diş olmayan bir çene için iki şekilde çözüm üretilebilir;
• Alt çene için 2 veya 4 implant
• Üst çene için 4 implant
uygulanarak hareketli tam protezlerin sıkı bir şekilde ağızda durması sağlanabilir.
İki parçadan oluşan hassas tutucu elemanların bir parçası implantın üzerine , karşılığı da protezin içine yerleştirilir.
Protezdeki ve implantın üstündeki tutucu elemanlar karşılaştığında, kilit gibi bir bağlantı oluşur ve protez ağızda çok daha sıkı durabilir.
Böylece rahat yemek yeme , konuşma ve gülme şansı elde edilir.
* 4 yada 6 implant uygulanarak tamamen sabit köprü de uygulanabilir. Ağız yapısına , yumuşak doku ve kemik dokusunun durumuna göre ve kişinin beklentilerine göre bu seçenekler arasında seçim yapılır.
İLERİ İMPLANT UYGULAMALARI :
İmplanta ihtiyaç duyulan bölgede kemiğin yeterli olmadığı durumlarda , çeşitli ileri cerrahi yöntemlerle , gereken kemik hacmi elde edilebilir. Böylece uygun sayıda implant yapılabilir ve kemiği yetersiz denilen kişi için de , implantın sağlayacağı konfor gerçekleştirilmiş olunur.
Bilgisayar destekli navigasyon teknikleri ile implant uygulamalarındaki hassasiyet, daha da artırılmaktadır.
Bu yöntemle , çene tomografilerinden yararlanılarak rehber plaklar hazırlatılır. Özel frezler hazırlatılır ve rehber plakların ağıza sabitlenmesinden sonra yapılan implant uygulaması, mikrometrik hassasiyetle gerçekleştirilebilir.
Bilgisayarda yapılan bu planlamaya göre yapılacak ön hazırlıkta , geçici protez de önceden hazırlanabilir ve hastaya anında uygulanabilir.
Böylece implant uygulaması sonrası dişsiz dönem ortadan kaldırılabilir.
Bilgisayar destekli implant uygulamaları, tek diş eksikliğinden tam dişsizliğe kadar tüm uygulamalarda değerlendirilebilecek bir yöntemdir.
Diş Hekimliği mesleği için, elektriğin bulunması kadar önemli bir buluş sayılabilecek olan implant bilimi, günümüzde iyiden iyiye günlük pratiğe girmiştir.
İMPLANT OPERASYONU SONRASI :
İmplant operasyonu sonrasında, ağız içinde yapılan her operasyonda uygulanan bakım kuralları geçerlidir ;
• Operasyon öncesi başlanacak antibiyotik uygulaması
• Ağrı kesici alınması
• Operasyon sonrası ödem geçinceye kadar (3-4 gün) kısa aralıklarla soğuk kompres uygulaması
• 3-4 gün spor yapılmaması
• Sigara-alkol yasağı
• Düzenli diş fırçalamaya devam edilmesi
• Gerek görülürse ağız gargarası
• Dikiş yapılmışsa 7-10 gün sonra dikişlerin alınması