BİLGİSAYAR DESTEKLİ DOLGU VE KURON UYGULAMALARI (CEREC)
Dişlerde kırık ya da çürük nedeniyle ortaya çıkan boşlukları , biz diş hekimleri çeşitli dolgu maddeleri ile doldurarak dişi eski haline benzer hale getirmeye çalışırız.
Eğer söz konusu hasar çok büyükse, bunu dolgu maddesi ile telafi etmek mümkün olmayabilir. O durumda , daha büyük bir restorasyon olarak dişe kaplama yapılır (kuron-crown-cap ).
Gelişen teknoloji , bu gibi durumlarda bilgisayar destekli uygulamalardan ( CAD-CAM) da yararlanma şansını bize vermektedir. Yöntem olarak sanayide de olduğu gibi , teknoloji bilgisayar destekli tasarım ( CAD-Computer Aided Design) ve bilgisayar destekli imalat ( CAM-Computer Aided Manufacturing) olarak iki aşama ve iki cihazdan oluşmaktadır.
Alışılmış usullerle dolgu yapıldığında kırılma olasılığı söz konusu olabilecek kadar büyük olan restorasyonlarda özellikle uygulama şu şekilde yapılır:
-Dişte dolgu için hazırlanmış olan boşluk ( kavite ), bilgisayarın 3 boyutlu optik okuyucusu aracılığı ile bilgisayara aktarılır.
-Bilgisayarda dişe ait olan bu boşluğun sınırları işaretlenir ve planlanan restorasyon bilgisayarda tasarlanır(CAD).
-Daha sonra , imalatın yapılacağı torna makinesine , porselen blok yerleştirilir. Ağızda sertleştirilen dolgularla kıyaslanmayacak kadar daha dayanıklı bir malzeme olan porselen blokların renk ve boyut seçenekleri vardır.
-Yapımı için bilgisayara komut verildikten sonra torna makinesi , tasarlanmış olan restorasyonu (dolgu veya tek kuron) porselen bloktan aşındırarak 8-10 dakika içinde yapar (CAM).
-Kısa bir Cila işleminden sonra özel kompozit materyallerle , dişteki boşluğa yapıştırılır.