Diş beyazlatma insanların, son yıllarda çok rağbet ettiği bir tedavi ve estetik yöntemidir. Dişler zaman içerisinde çeşitli nedenlerle renklenirler ve eski parlaklıklarını kaybederler.
Gelişmiş beyazlatma teknikleri ile dişlerin doğal rengini daha beyaz ve parlak yapmak artık çok daha kolay.
1. Dişimizin Yapısı
Her diş iki tabakadan oluşur. Dişin dış yüzeyini oluşturan sert, kalsifiye tabaka, Mine’dir. Minenin altında yer alan , mikro kanalları olan tabakaya Dentin Tabakası denir. Dişlerin olağan kullanımı ve sert fırça darbelerinden etkilenerek yüzeyinde az veya çok aşınmalar olabilir.
Günlük hayatta yediğimiz yiyecek ve içeceklerle birlikte; özellikle kırmızı şarap, kahve, çay…vs.gibi renklendirici gıdalarla zaman içerisinde minenin renginde değişiklikler olmaktadır. Dişlerdeki renk değişikliğini esas olarak iki grupta sınıflandırabiliriz;
a) Dışsal Renklenmeler: Dişin yüzeyine bazı gıdalardan, sigara, çay, kahve…gibi boyayıcı ajanlardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diştaşı temizliği ve sonrasında yapılan profesyonel fırçalama ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.
b) İçsel Renklenmeler: Dişin içine işlemiş ve fırçalama ile çıkarılamayan renklenmelerdir. Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı…vb.) bu sınıfa girer.
Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.
Dişlerin gelişimi sırasında meydana gelen renklenmelerdir. Özellikle dişlerin gelişim döneminde kullanılan ilaçlar ve fazla flor tüketimi bu tür renklenmelere neden olmaktadır.
Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma işlemi ile bu tür renklenmelerden kurtulmak mümkündür. Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.
2. Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş beyazlatma, dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür. Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir. Dişlerin doğal renkleri yıllarla, dış etkenlerle koyulaşır. Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Bleaching işlemi mutlaka profesyonel kontrol altında uygulanmalıdır.
Günümüzde uygulanan iki türlü beyazlatma işlemi vardır. Biri kişinin evde kendinin birkaç gece uyguladığı home bleeching ”ev tipi beyazlatma”. Diğeri ise klinik içerisinde uygulanan ofis bleeching “ofis tipi beyazlatma” dır.
3. Diş Estetiği(Beyaz Estetik)
a) Beyazlatma(Bleaching)
Beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan ve estetik açıdan sorun yaratan renkleşmeleri giderme işlemidir. Renkleşmeler genellikle yaşlılık, boyar maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travma, kanal tedavisi, eski protezler, kaplamalar ve de dolgular nedeniyle oluşur. Dişlerin gelişim sürecinde kullanılan antibiyotik (tetrasiklin) veya aşırı flor tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.
Bu beyazlatma işleminin hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. Yalnız rengi aşırı derecede ağartılmak istenen dişlerde hassasiyet meydana gelebilir ve bu da iki üç gün içerisinde geçer.
Beyazlatma işlemi iki şekilde yapılabilir;
I. Ev Tipi (Home Bleaching); Hekimin ağızdan ölçü almasını takiben, dişlerin üzerine takılacak ince ve elastik kalıplar hazırlanır. Kişisel olarak hazırlanan özel kalıbın içine hasta evde ilaç yerleştirerek bu kalıbı dişlerin üstüne günde en az 4-8 saat süreyle takar. Bu işlemin uyku esnasında yapılması, gece tükrük salgısı azaldığından beyazlatmanın etkinliğini arttırır ve hastanın günlük yaşantısını etkilemez. Beyazlatma uygulaması sonrasında plaklar ağızdan çıkarıldıktan sonra dişlerin fırçalanması ve ilacın ağızdan uzaklaştırılması tavsiye edilmektedir. Tedavi, elde edilecek beyazlık derecesi ve de dişlerde oluşabilecek hassasiyete bağlı olarak ortalama 1-4 hafta içinde sonlandırılmalıdır.
Bu tedavi esnasında özellikle çay, kahve ve şarap…gibi boyar maddelerle sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
II. Muayenehane Tipi (Office Bleaching); Bu yöntem klinikte ve de hekim kontrolünde yapılan beyazlatmadır. Burada kullanılan solüsyonun ev tipinde kullanılana oranla çok daha yüksek konsantrasyonda olması, tecrübeli bir hekimin kontrolünü gerektirmektedir. Bu yöntemde tedavi süresi çok daha kısa olacaktır, ancak hassasiyet riski artabilmektedir.
Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.
Her iki yöntemde de özellikle unutulmaması gereken nokta, elde edilen beyazlığın ömür boyu kalıcı olmamasıdır. Daha önceden renklenmeye neden olan etmenlerin devamlılığı ve de özellikle çay, kahve ve şarap…gibi boyar maddelerle sigara tüketiminin miktarı, renklemenin geri dönüş süresini belirleyecektir.
4. Diş Beyazlatmanın Ömrü
Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak tedavinin ömrü de değişebilmektedir. Kazanılan beyazlığın daha uzun süreli olması açısından 6 ayda ya da yıl 1 sefer olmak üzere tek seans halinde beyazlatma işlemi uygulanabilir.
En güvenli diş beyazlatma; mümkün olan en düşük konsantrasyonlu beyazlatma ajanı ile en uzun sürede gerçekleşen tedavi şeklidir. Bir beyazlatma tedavisinde ne kadar düşük konsantrasyonda beyazlatıcı kullanılır ve ne kadar uzun sürede, ne kadar yavaş beyazlatma sağlanırsa rengin geriye dönme riski o kadar azaltılmış olur.
Diş beyazlatma sonrasında yapılacak olan kaplama ve kompozit restorasyonlar, diş renginin sabitlendiği 1 hafta- 15 gün sonra yapılmalıdır. Böylece hem renk uyumu daha iyi olur hem de kompozit dişe daha güçlü bağlanabilir.
Sonuç olarak; diş beyazlatma tedavilerinde hastayı memnun edecek şekilde bir estetik başarı amaçlanmaktadır. Bu başarı için de hastanın işbirliği oldukça önemlidir.
Diş beyazlatma uygulaması kesinlikle hekim kontrolünde ve kurallara uygun şekilde yapılmalıdır. Dişlerin doğal rengi tespit edilerek, hastanın beklentisi de göz önünde bulundurularak uygun tedavi hekim tarafından belirlenmelidir. Vital beyazlatma ürünleri ilaç kategorisindedir ve diş hekimi onayı ve denetimi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.