Diş Hekimliği mesleği için, elektriğin bulunması kadar önemli bir buluş sayılabilecek olan implant bilimi, günümüzde iyiden iyiye günlük pratiğe girmiştir.
Kemik yapısı ve enfeksiyon bakımından bir engel yoksa, dişlerin çekilmesi anında hemen implant yapılıp, ön dişler için anında geçici dişler uzun süredir yapılmaktaydı.
İmplant uygulamalarında, eskiden kemik yapısının yetersizliği durumunda ne çekim anında ne de sonrasında implant uygulamasını gerçekleştiremiyorduk.
Son yıllarda bilgi ve teknolojinin biz diş hekimlerini getirdiği nokta, artık böyle bir mazeret öne sürmemize engel.
Diş eksikliği söz konusu olan bölgede eğer kemik hacmi (dikey ve yatay yönde ) yeterli değilse, implant yerleştirilmeden önce veya yerleştirilme sırasında, kemik hacminin çoğaltılması uygulamaları yapılabiliyor.
Yönlendirilmiş Kemik – Doku Tamiri adını verdiğimiz bu tip operasyonlarla, implant uygulamaları gerçekleştirilerek ağız sağlığı bakımından daha konforlu bir yaşam sağlanabiliyor.
Kemiğin yapısını doğru değerlendirebilmek için ise, muayene ve panoramik röntgenlerin yeterli olmayabildiği durumlarda artık 3 Boyutlu Diş-Çene Tomografilerinden ( DVT ) yararlanılmaktadır.
Böylece röntgenlerde hiçbir şekilde algılayamayacağımız üçüncü boyut olarak derinlik (kalınlık), detaylı olarak saptanabilir.
3 Boyutlu Çene Diş-Tomografilerinde aynı zamanda çenenin değişik bölgelerinde, kemiğin yoğunluğu ile ilgili olarak da bilgi sahibi olabilmek mümkün hale gelmektedir. Bu da implantımızın ne kadar sert ya da gevşek bir kemiğe gireceği konusunda, bize çok değerli bir ön bilgi olur.
Teknoloji ve bilginin mesleğimizi getirdiği bu noktada, yepyeni bir kavram daha ortaya çıkmıştır.
Bilgisayar Destekli, Rehberli İmplant Uygulaması:
Bu yöntemde, tomografik değerlerin özel bilgisayar programlarında operasyon öncesi değerlendirilmesiyle, implantlar kemik içine çok kısa sürede ve sıfır hataya yakın oranda yerleştirilebilmektedir. Hatta aynı anda implantların üstlerine hemen protez takılabilme şansları bile vardır.
Uzmanlık gerektiren bu ileri uygulamalarla, İmplant uygulamaları ve implant destekli dişlere kavuşma hayalleri günümüzde, daha da gerçekçi şekilde sonuçlanabilmektedir.
Nobel Guide
Bilgisayarda kişinin çene kemiğinin tomografi verileri kullanılarak yapılan doğru bir planlama sayesinde daha hassas bir cerrahi uygulama yapmak mümkün. Bu yöntemle tüm uygulama kişi için en üst düzeyde konforlu hale getirilebiliyor.
6 implantın uygulanacağı bir dişsiz üst çene girişimi, 45 dakika gibi bir sürede tamamlanabiliyor.
Implant uygulamasında “Nobel Guide” cerrahi kılavuz kullanıldığında, dişeti kesilmiyor, dikiş atılmıyor. Operasyon sonrası ağrı, şiş, kanama gibi sorunlar en düşük düzeye indiriliyor.
Konforun sınırı yok.